Точния избор на четка за коса

Точния избор на четка за коса

Изборът на четка за коса зависи от типа на косата и от нейната дължината. Четката трябва да предоставя максимално улеснение при оформянето на твоята прическа. Сигурно и ти като повечето жени би дала доста пари за различни стилизиращи уреди – преси, сешоари, дифузери…

Четка за коса

Изборът на четка за коса зависи от типа на косата и от нейната дължината. Вижте 5 основни вида четки за коса и разликата при тях.

Но най-вероятно и ти, както повечето от нас, не обръщаш внимание на избора на четка за коса. А това е много важно нещо – става дума за грижата за косата ти! Една неподходяща четка за коса може направо да съсипе здравето на косъма ти.

Искаш косата ти да бъде здрава и да има вид, сякаш току-що си излязла от фризьорския салон, нали? За тази цел трябва да отделиш много внимание, когато избираш правилната четка, за различни задачи, свързани с грижата за косата ти.

Четката не бива да дразни кожата на главата, трябва да придава здрав и пригладен вид на косата.

Четките за коса са от различни материали – има пластмасови, от синтетика, четки с косъм от глиган.

Всеки един вид има свои качества и предимства при решаването на един или друг проблем, свързан с поддръжката на косата и оформянето на прическата.

Едно основно, много важно нещо, трябва да запомниш и да спазваш стриктно: никога недей да решеш влажна коса!!! Ако все пак се налага да го направиш, използвай четка с много дълги зъбци!

Четка за коса

четка за коса с „пореста повърхност”

Без професионална помощ е трудно да оформиш косата си по начин, по който могат да го направят само в един добър салон. За оформяне на прическата ти трябва т. нар.  четка с „пореста повърхност”, която е по-тънка от обикновените четки и е направена от лека пластмаса или керамика.

Този тип четки са лесни за употреба и с тях успешно може да замениш традиционния гребен. Подходящи са за различни типове и дължини на косите.  И са лесни за почистване. А широките отворчета по повърхността, с която се реше косата, помагат на въздуха да се движи свободно през цялата дължина ан четката, а това улеснява процеса на изсушаване.

Използвай четката с пореста повърхност при завършващата фаза на оформянето на прическата. Сложи мек гел или спрей за коса върху четката и я прокарай през косата си, за да подчертаеш посоката на косъма. Така ще придадеш и определена текстура на своята коса.

Четка за коса - лопатка

четка за коса „лопатка“

Косата ти често става на възли, нали? За да ги разрешеш нежно и безболезнено, ти трябва широка четка тип лопатка, с въздушна възглавничка, а върховете на зъбците й да са бамбукови топченца. Въздушната възглавница омекотява разресването, действайки нежно на косата и кожата на главата. Ако става дума за дървена четка, помни, че дървото е естествен проводник на топлината и съкратява времето за изсушаване, а освен това неутрализира статичното електричество. Ергономичните дръжки на дървените четки улесняват разресването. Съвет – ако косата ти е много хвърчаща, започни разресването от върховете на косъма.

Ако имаш средно дълга коса, използвай четка с въздушна възглавница, за да пригладиш косата, без да придаваш обем. Четките с въздушни възглавници са идеални за лесно късаща се и увредена коса.  Тези четки могат да се използват и за тънка коса.

Широка „кръгла” четка за коса

Широка „кръгла” четка

Мечтаеш си за дълга, идеално права коса, нали? Добре дошла в клуба! За да сбъднеш мечтата си, купи си широка „кръгла” четка, с която да приглаждаш по-големи кичури.  Можеш да заложиш на четка, направена от комбинация между синтетични зъбци и такива от глиганска четина.  Тя ще придаде на дългата ти коса мекота и блясък. Освен това ще стимулира кожата на скалпа.

Керамичната четка пък ускорява процеса на изсушаване, а косата остава брилянтна.  Започни работата с четката от към корените на косата, като едновременно поддържаш гореща струя от сешоара, и завъртай четката, придвижвайки я надолу към върховете на косъма. За всеки един кичур повтаряй това действие по три пъти подред. Така косата ти ще стане идеална и супер права.

„Кръглите” четки не служат само за оформяне на красиви извивки и къдрици.  С по-широките „кръгли” четки може да се изправя къдрава или чуплива коса, а освен това може да се използват за придаване на обем при корените на косата.

”Полукръгла” четка за коса”Полукръгла” четка за коса

За да се оформят къдрави краища на косата, ти трябва „полукръгла” четка, направена от козина на видо прасе. Ползвай такава четка особено когато завършваш сресването. Такава четка е най-добрата, когато трябва да придадеш динамика на косата си, и то да го постигнеш лесно и простичко. Най-доброто качество на подобни четки е, че зъбците от козина на диво прасе правят косата гладка и блестяща.

Нали всички обичаме красивите прически с къдрави краища? Този вид стайлинг предлага лесна и бърза поддръжка, без много стилизиращи средства.

Как да действаш с такава четка? Усукваш краищата на косата си около четката, и така ги обработваш със сешоар. Ефектът е много специален! Резултата го фиксирай със студена струя от сешоара!

Започвай оформянето на прическата винаги от кичурите, които са най-близо до скалпа, и продължавай с по-външните кичури. „Полукръглата” четка ти дава невероятна възможност да контролираш прическата си с много лесни движения на китката. Включи този вид четка в дамския си арсенал и я ползвай редовно, за да си оформяш секси бухнали вълни в косата!

Четка за коса с косъм от глиганЧетка за коса с косъм от глиган

Четката за коса с естествен косъм от глиган е най-добрата възможност да придадеш допълнителен обем на косата си. Твърдите, неагресивни влакна, използвани за направата на четката, предпазват косата, склонна към накъсване, а освен това ограничават статичното електричество. Плътните по структура зъбци позволяват лесно разресване на косата ти. А най-голямото предимство на четката с естествен косъм е, че е идеална за деца – нали знаеш, когато разресваш косите им, не може да се мине без подръпване и проскимтяване…

Как да постигнеш максимален обем на косата при разресване? Винаги сресвай косата си откъм върховете срещу корените. Можеш да използваш четката с естествен косъм от глиган, докато издухваш косата си със сешоар, за да придадеш повече обем в корените. Но не забравяй преди това да нанесеш термозащитно средство!

VN:F [1.9.22_1171]
Моля оценете статията:
Рейтинг: 4.4/5 (36 гласа )
Точния избор на четка за коса, 4.4 out of 5 based on 36 ratings

Потребителите потърсиха в сайта също:

  • четки за коса
  • четка за коса
  • прасето на коса
  • четка с косъм от диво прасе

Related Posts

  • blog post Красива коса за 10 дни
  • blog post Руса коса

Прическата.com се намира на ул. Цар Асен 36 , София, България . Мнения на 105 327 потребители Оценка: 5.9 / 10