ЛЕЙДИ ГАГА – МУЗИКА И МОДА

ЛЕЙДИ ГАГА – ПРИЧЕСКИ МУЗИКА И МОДА

Лейди Гага

Кога пропява Лейди Гага? Това се случва в Ню Йорк на 28 март 1986 г., а рожденното име на певицата е Стефани Джоан Анджелина Гераманота. Родителите й са „американски италианци” – Джоузеф Германота и жена му Синтия, по баща Бисет.
На четири години бъдещата звезда се научава да свири на пиано. На 13 композира първата си балада за пиано, а на 14 изнася концерти.
11-годишната малка бъдеща Лейди я записали в Манастира на Светото Сърце – частно католическо училище. Германота много обичала да участва в училищните музикални театрални представления.
Певицата си спомня, че в гимназията тя била „много прилежна, много ученолюбива, много дисциплинирана”, но „малко неуверена”. В едно интервю тя споделя: „Подиграваха ми се, защото бях прекалено провокативна или твърде ексцентрична, така че се опитвах да туширам тези мои качества. Не успях, и се чувствах шантаво.” Според нейна позната от училище, Лейди Гага не се е вписвала сред останалите ученици. „Тя имаше страни приятели. Беше добра ученичка. Много обичаше момчетата, но пеенето беше на първо място за нея. ” Самата Лейди Гага казва пред сп. „Ел”: „Аз съм левачка!” – имайки предвид своя „експресивен и свободен дух”.

Lady gagaLady gaga

Lady gaga

На 17 години Германота е приета в училището по изкуствата към Нюйоркския университет. Там изучавала музика и сама се учела да създава текстове за песни – пишела есета и анализи за изкуството, религията, социалните въпроси и политиката. Германота се чувствала много по-талантлива от своите колеги. Според думите на звездата, „Когато знаеш как да гледаш на изкуството, ти можеш да се обучаваш сам.”  Още на втория семестър, тя се отписва от училището, за да работи сериозно върху музикалната си кариера. Баща й се съгласил да плаща една година наема за квартирата й, при условие, че тя ще се върне в училището, ако претърпи неуспех.

Lady gaga

„Напуснах семейството си, взех най-евтиния възможен апартамент и се хранех с най-гадната храна, която може да си представите.” – разказва Лейди Гага. Когато тя била на 19 години,  шефът на „Айлънд Деф Джем Мюзик Груп Рикордингс” Райд си седял в офиса и изведнъж чул гласа на Германота, която пеела в коридора. Така се стигнало до подписването на първия й договор с лейбъла. След три месеца те се разделят с нея, но все пак я представили на продуцента и автор на песни Ред Уан, когото също менажирали.
Първата песен, която Лейди Гага прави с Ред Уан, е „Бойс, бойс, бойс”, вдъхновена от песните на Мотли Крю „Гърлс, гърлс, гърлс”и на Ей Си Ди Си „Ти Ен Ти”. Сега вече мацката се мести в апартамент в Долен Ийст Сайд и там с приятели от Ню Йорк прави бандата „Стефани Германота”. Те записвали парчетата си в свое студио – в мазето на магазинче за алкохол в Ню Джърси.
Стефани скоро започва да взема наркотици, а през това време участва в комедийни програми. Баща й не можел да прояви разбиране спрямо нейното пристрастяване към наркотиците и не поддържал отношения с нея в продължение на няколко месеца.
Музикалният продуцент Роб Фусари, който помогнал на Стефани да създаде някои от ранните си песни, оприличил стила й на пеене с този на Фреди Мъркюри. Фусари насърчил създаването на прякора „Гага” – по името на песента на „Куийн” – „Рейдио Га Га”. Веднъж Германота се чудела какво сценично име да си измисли. И тогава получила бележка от Фусари, където прочела: „Лейди Гага”. Фусари си спомня: „Всеки ден, когато Стеф идваше в студиото, ми идеше вместо да й кажа „Здрасти”, да запея песента „Рейдио Га Га”.  Това беше песента на нейното появяване. Лейди Гага беше самият блясък. Напечатах на лист текста на „Рейдио Га Га” и го преправих, така че някъде „Рейдио” го смених с „Лейди”. А тя ми написа в отговор: „Това е!” Хареса го и не желаеше повече никога да я наричаме Стефани.”

Lady gaga

Цялата 2007-ма година Гага работи с художничката Лейди Старлайт, която й помагала да създава сценичните си костюми. Двете започват да си намират малки ангажименти в популярните градски клубове като „Мъркюри Лаундж”, „Дъ Битър Енд”, „Рокууд Мюзик Хол”. Техните изпълнения на живо били известни като „Ревю на Лейди Гага и Лейди Старлайт”. През август 2007-ма Гага и Старлайт са поканени на Американския музикален фестивал Лолапалуза. Изпълнението им било посрещнато възторжено, всички от публиката много го харесали, а дамите получили похвали от критиката. В началото Гага наблягала на авангарда и електронната денс музика. Но истинското си призвание открила, когато започнала да комбинира в музиката си поп мелодии и бляскавия винтидж рок на Дейви Бауи и Куин.
Фусари изпратил песните, които направили заедно с Гага, на един свой пиятел, продуцента и изпълнителен директор на звукозаписна компания Винсънт Хърбърт. Хърбърт светкавично присъединил Гага към своя лейбъл „Стриймлайн Рекърдс”. Лейди Гага се доверила на Хърбърт като на човек, който я е открил и двамата започнали да пишат историята на новата модерна музика.

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага известно време е била сътрудник по писане на песни във „Феймъз Мюзик Пъблишинг”, закупено по-късно от Сони/Ей Ти Ви Мюзик Пъблишинг. И така Лейди Гага подписва договор със Сони/Ай Ти Ви. В резултат на това тя била наемана да пише песни за Бритни Спиърс, за „Ню Кидс он дъ Блок”, Фърги, за „Пусикет Долс”. В периода, когато Лейди Гага се занимава предимно с писане на песни, певецът и автор на песни Ейкън оценил певческите й качества.  Той й урежда ангажимент с лейбъла „Коун Лайв Дистрибюшън” и по-късно определя Лейди Гага като свой „франчайзинг изпълнител”. Лейди Гага продължила да си сътрудничи с Ред Уан. Тя работила в студиото с него в продължение на седмица, върху нейния дебютен албум, докато разработвала бъдещите сингли „Джъст Денс” и „Покер Фейс”.

Лейди Гага
Лейди Гага

Лейди Гага се присъединява към „Черитрий Рекърдс”, марка, основана от продуцента и автора на песни Мартин Кайренбаум, след като си сътрудничи с него в създаването на четири песни. Между тези песни е „Ей, Ей (Нотинг елз ай кен сей) ”(„Не мога да кажа нищо повече”) . През 2008 г. Лейди Гага е вече в Лос Анджелис, работейки усилено над завършването на дебютния си албум „Дъ Фейм” (Славата).
В своя албум тя съчетава различни жанрове, от „барабаните и ударните на „Деф Лепърд” до метъл ритмите на ърбъна”. Албумът „Дъ Фейм” получава възторжени отзиви от критиката. Албумът става номер едно в Австрия, Обединеното Кралство, Канада, Ирландия… Влиза в топ-пет в Австралия и в САЩ. Лийд сингъла на албума – „Джъст Денс” е на върха на класациите в шест страни – Австралия, Канада, Холандия, Ирладия, Обединеното Кралство, САЩ. Тази песен по-късно е номинирана за наградата Грами за най-добро денс парче.
Следващият сингъл на Лейди Гага, „Покер Фейс”, има дори по-голям успех, достигайки до върха на почти всички музикални световни пазари, включително в САЩ и Великобритания. Тази песен печели награда за най-добро денс парче на 52-то издание на Грами, получава номинации за Песен на годината и Запис на годината.
Албумът „Дъ Фейм” е номиниран за албум на годината. Печели награда Грами за най-добър електронен или денс албум.
Въпреки че първото концертно турне на Лейди Гага се състои под формата на изпълнение на подгряваща група за обновените „Ню Кидс он дъ Блок”, тя незабавно организира свое собствено концертно турне – „Дъ Фейм Бол Тур”, започнало през март 2009 г.
Лейди Гага на церемонията за музикалните и видео награди на МТВ през 2009 г.

Лейди Гага
Лейди Гага

На корицата на годишното издание „Хот 100” на „Ролинг Стоун” през май 2009 се мъдри полуголата Лейди Гага. Тя е нагиздена само със стратегически разположени балони. В същия брой на списанието тя споделя своята романтична история, когато ходела с хеви метъл барабанист, докато била в началото на кариерата си на Ню Йоркската клубна сцена. Описва отношенията си с този човек, разказва как са скъсали. Споменът за този приятел на Лейди Гага по-късно я вдъхновява за някои песни от албума „Дъ Фейм”.
Лейди Гага получава номинации за всичките девет вида награди на МТВ Видео и музикални награди през 2009 г. Получава награда за „Най-добър нов изпълнител”. А сингълът й „Папараци” печели две награди – за най-добра режисура и за най-добри специални ефекти. През октомври 2009 г. Лейди Гага получава наградата на списание „Билборд” за изгряваща звезда. За да покаже обществената си ангажираност, Лейди Гага се включва в кампанията „Нейшънъл Динър” на Движението за човешки права „Хюман райтс” на 10 октомври 2009 г., а след това участва в похода за Етническо равноправие във Вашингтон Ди Си.

Лейди Гага

Лейди Гага

През ноември 2009 г. Лейди Гага издава „Дъ Фейм Монстър” (Чудовището на славата) – компилация от осем песни за тъмната страна на славата. Тази тъмна страна на славата Лейди Гага я преживява лично, докато е на турне 2008-2009 г.. (Образът на чудовището в турнето е метафора на тази тъмна страна на славата.
Второто концертно турне, „Чудовищната топка”, е тематично свързано с „Чудовището на славата” и започва през ноември 2009 г. )
В албума „Дъ Фейм Монстър” първият сингъл е „Бад Роуманс”. Песента оглавява класациите в осемнадесет страни, а в САЩ, Австралия и Нова Зеландия е в топ две.
Лейди Гага изпълнява  песента „Спийчлис” от същия албум, за който говорим, пред кралица Елизабет Втора в Кралския Театър през 2009 г.

Лейди Гага

Лейди Гага и Елизабет Втора по време на турнето „Чудовищната топка” (The monster Ball)
Лейди Гага е сред 10-те най-чаровни личности за 2009 г. в едноименната класация на Барбара Уолтърс и Ей Би Ес.
След земетресението в Хаити от 2010 г., Лейди Гага дари всички свои приходи от своето шоу „Дъ Монстър Бол”, състояло се на 24 януари – приходите от продажби на билети, търговска дейност и т.н., както и от онлайн магазина на певицата. Цялата дарена сума е над 500 000 долара. Освен това Лейди Гага си сътрудничи с художничката Синди Лаупър за набиране на средства за борба срешу СПИН и ХИВ, и за информиране за болестите при жените по целия свят.

Лейди Гага

Вторият сингъл, „Телефон”, с участието на Бионсе, е четвъртото парче на Лейди Гага, което става номер едно във Великобритания. Това парче е в топ три в Австралия, Франция, Германия, Австрия, Унгария, Канада и САЩ.

ЛЕЙДИ ГАГА – ВДЪХНОВЕНИЯ И СРАВНЕНИЯ

Лейди Гага е супер яка и може да те вдъхнови да експериментираш с музиката и модата. Но от къде е почерпила тя своето вдъхновение? За пример могат да се посочат блестящите рок музиканти Дейвид Бауи и Фреди Меркюри, както и поп-музиканти като Мадона и Майкъл Джексън. Да напомним, че псевдонима й е провокиран от песента „Рейдио Га Га” на „Куийн”.
Певицата коментира в свои интервюта: „Обожавах Фреди Меркюри. „Куийн” имаха хит „Рейдио Га Га”. Ето защо си харесах това име. Фреди беше уникален – от най-големите личности в цялата поп музика.”  Мадона  споделя пред „Ролинг Стоун”, че вижда себе си в „Лейди Гага”
Между Лейди Гага и Мадона има доста общи неща. Самата Лейди Гага казва: „..Поставила съм си цел да направя революция в поп-музиката. Последната такава революция беше почната от Мадона преди 25 години.”
Актрисата и певица Грейс Джоунс също е сред изълнителите, които са били пример и образец за Лейди Гага.

Лейди Гага и Мадона

Лейди Гага често е сравнявана с русата певица Деби Хари. Стилът на пеене на Лейди Гага пък често е сравняван с този на Мадона и на Гуен Стефани. А композициите на музиката на Лейди Гага са определяни като отглас от класическия европоп от 80-те и 90-те години на 20-ти век.
В дебютния си албум Лейди Гага комбинира музика, мода, изкуство и технологии, подобно на Мадона, на Гуен Стефани, Кайли Миноуг и Грейс Джоунс. Според критиците, ясно може да се забележи влиянието на изпълнители от Мадона до Гуен Стефани в инструменталните елементи. Текстовете на песните на Лейди Гага са известни с липсата на интелектуално предизвикателство, но певицата успява съвсем лесно да раздвижи слушателите и да ги накара да се забавляват. Според музикалните анализатори, музиката на Лейди Гага има много общо с музиката от 80-те години на 20-ти век, но като цяло е предимно електро-клеш, с елементи на безотказно завладяващ поп, комбиниран с оригинални мелодични мотиви и „подсилена” с ударни, звучащи в стил ар енд би.
Самата Лейди Гага казва, че е много модерна и че го постига със собствени усилия. Посочва като своя муза Донатела Версаче. Лейди Гага има свой собствен криейтив екип, неречен „Къщата на Гага” и го управлява лично. Този екип проектира и създава много от дрехите й, сценичния реквизит, прическите.
Лейди Гага споделя, че още докато пише музиката, си представя и дрехите, които ще носи на  сцената. Певицата проектира всичко заедно – изпълнението, поп елементите, модните моменти. Според Лейди Гага такъв подход гарантира завръщането на понятието за супер изпълнител и супер фен. В типичния си стил тя казва,че иска да постигне толкова силна образност, че феновете да пожелаят да ядат, да вкусят и оближат всяка част от изпълнителя.
Лейди Гага с лекота се превръща в най-модната клюка със своята запазена „марка” на облекло без бельо или пък дреха направена от балони.

Лейди Гага

Актуалният стил на оформяне на външния вид на Лейди Гага е много различен от  ранния й имидж – с буйната черна коса и прилепнали дрехи, подчертаващи тялото. Лейди Гага е естествена брюнетка, но се изрусява, тъй като често я бъркали с Ейми Уайнхаус.

ТАТУИРОВКИТЕ НА ЛЕЙДИ ГАГА

Лейди Гага често казва, че нейните фенове са нейните „малки чудовища” и има татуировка с подобен надпис. Между многото й татуировки, има една със символа на мира, вдъхновена от късния Джон Ленън – Лейди Гага твърди, че той е нейният герой. Освен това на лявото си рамо тя носи накъдрен надпис на немски, който е цитат на поета Райнер Мария Рилке, когото тя определя пък за своя „любим философ” заради „неговата философия на самотата”. „В най-дълбокия час на нощта, признай пред себе си, че ще умреш, ако ти забранят да пишеш. И потърси отговора дълбоко в сърцето си, където той простира корените си, и се запитай – трябва ли да пиша?” (Райнер Мария Рилке)

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Очевидни са приликите между Лейди Гага и Кристина Агилера – в прическите и в грима. През 2008 Агилера „тактично” заявява в интервю, че въобще не подозирала за съществуването на Гага и че не знаела дали това е мъж или жена.
Самата Лейди Гага приветства сравненията с Кристина Агилера. – „Тя е толкова голяма звезда,  че бих й изпратила цветя, тъй като много от хората в Америка не знаеха коя съм докато не се случи цялата тази разправия.”
Сравненията продължават през 2010, когато Кристина пуска клипа към сингъла си „Not Myself Tonight” („Не съм себе си тази нощ”). Критиците веднага отбелязват сходството между песента и клипа с клипа на Лейди Гага към „Bed Romance”.

ЛЕЙДИ ГАГА И ГЕЙОВЕТЕ

Лейди Гага приписва своя успех до голяма степен на своите гей-фенове и мнозина я смятат за истинска гей-икона. Лейди Гага споделя: „Повратна точка за мен беше гей-обществото, имам толкова много гейове фенове и те са толкова лойални към мен, че наистина ме въодушевяват. Те винаги са до мен и аз винаги ще бъда до тях. Не е лесно да се създаде база от фенове…” Лейди Гага благодари на ФлайЛайф (FlyLife) – компания от Манхатън, работеща за равноправието на хомо и бисексуалните – в бележка към своя албум „Дъ Фейм” (The Fame): „Обичам ви много. Вие бяхте първия пулс в този проект, а вашата подкрепа и блясък са всичко за мен. Винаги ще се боря за гей обществото ръка за ръка с този невероятен екип.”
Една от първите телевизионни изяви на Лейди Гага е през 2008 г. по „гей телевизия”, където изпълнява песента си „Just Dance” („Джъст Денс”). Тя изпълнява тази песен и на гей прайда в Сан Франциско. След като издава албума „Дъ Фейм”, Лейди Гага споделя, че песента „Poker Face” („Покер Фейс”) се отнася за нейната бисексуалност.

Лейди Гага

В интервю пред списание „Ролинг Стоун”, Лейди Гага споделя, че нейните интимни приятели – мъже, се смущават от факта, че тя си пада по жени. Това ги кара да се чувстват неудобно.
Лейди Гага често заявява публично: „Бог да благослови гейовете”.

Лейди Гага

МОДАТА НА ЛЕЙДИ ГАГА

Сценичното лице на Лейди Гага е вдъхновено от образите на Мадона, Принс и Фреди Меркюри. Името Гага е взето от песен на Куин. Миксът от всички тези образи е довел до уникални значения. В резултат на това се реализират завладяващи поп музикални и авангардни модни жестове. Армията на феновете-имитатори на Лейди Гага расте непрекъснато. Основното в модната поза на Лейди Гага не е усещането за уникалност и неповторимост. Но въпреки това, двата първи албума на Лейди Гага доказват, че нейната музика и революционният й стил ще влияят върху поп културата не само за кратко, а за десетилетия поне.
Оформена от дизайнери като Алигзандър МакКуин, Ромен Кремър и Гарет Пъф, Лейди Гага катализира процесите на принципна промяна при жените в модата, изкуството и шоубизнеса.

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

СЦЕНА И МОДА

В наши дни звездите не могат да разчитат за успех си само на хубавите си песни. Публиката иска да вижда впечатляващи визуални спектакли. А това е точно което Лейди Гага произвежда и поощрява.
Бионсе, Риана и всички звезди като тях, вече са открили маркетинговата стойност на”извънземния дизайн” на външния си  вид. Но всички те просто копират стила на Лейди Гага. Модата и музиката са винаги ръка за ръка, но към тази класическа двойка се е присъединил и така нужния за пазарен успех бизнес усет. Дори списание „Форбс” преди време определя Лейди Гага като новия бизнес модел на музикалната  индустрия.
Когато песента „Бaд Романс” (Bad Romance) се появява за пръв път пред публика – като саундтрак към колекцията на Александър МакКуин пролет/лято 2010, феновете на Лейди Гага направо нахлуват в сайта на Шоу Студио (ShowStudio) и направо срутват сайта с големия си интерес. Видеото към песента е гледано над 50 милиона пъти в Ю Туб само първия месец. В момента гледанията са много над 100 милиона.

Лейди Гага

Лейди Гага

Стилът на Лейди Гага се изгражда до голяма степен благодарение на хората, с които работи. Стилистът, който оформя имиджа й, криейтив директорът на „Дейзд анд Кънфюзд” (Dazed&Confused) Никола Формичети, е близък с ъндърграунд дизайнерите по целия свят.

Лейди Гага

Лейди Гага

Благодарение на него, гардеробът на Лейди Гага е пълен с шедьоври на Назър Мазхад и Алекс Нобл, дрехи от изгряващи творци като Бенджамин Чо и от признати вече мйстори като Жан Пол Готие и Донатела Версаче.
Все пак основното, което прави тези странни дрехи и извънземното, неестествено стилистично оформление, приемливи и ценни, това е непрекъснатото старание на Лейди Гага да вложи идея и живот  в тях. След нея вървят тълпи дизайнери-подражатели. Така че въобще не е чудно, че певицата планира своята собствена модна линия – „Хаус ъф Гага” („Haus Of Gaga”)

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

ЪШЪР ЛИВАЙН РАБОТИ ЗА ЛЕЙДИ ГАГА

Ъшър Ливайн

Ъшър Ливайн е моден дизайнер, роден във Флорида, който работи в Ню Йорк Сити. Той започнал кариерата си в шивашко ателие в родния си град. Днес той е сред тези, които диктуват новите модни приливи от Ню Йорк Сити. Той черпи вдъхновение от света на физиката и на атомите и от тяхното влияние върху света на модата. Ъшър става известен до голяма степен благодарение на Лейди Гага, която е сред най-горещите му фенове. Тя облича негов тоалет за пръв път едва две седмици след като Ъшър завършва колеж. Първият негов тоалет, който Лейди Гага облича, е едно черно мотористко яке, което тя носи в юлското издание на списанието „Ролинг Стоун”.
Явно има сериозно основание Лейди Гага да се довери на Ъшър Ливайн за своя шокиращо атрактивен вид.

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди Гага

КОСТЮМИ ОТ ТУРНЕТО „МОНСТЪР БОЛ” (ЧУДОВИЩНА ТОПКА)

Лейди Гага

Лейди Гага

Лейди ГАГА

КОСТЮМИ ОТ ТУРНЕТО „МОНСТЪР БОЛ” (ЧУДОВИЩНА ТОПКА)

VN:F [1.9.22_1171]
Моля оценете статията:
Рейтинг: 4.6/5 (27 гласа )
ЛЕЙДИ ГАГА – МУЗИКА И МОДА, 4.6 out of 5 based on 27 ratings

Потребителите потърсиха в сайта също:

  • песни на кристина агилера и лейди гага
  • лейди гага песни
  • песни на лейди гага
  • френска черта прическа
  • лейди гага
  • песни на лейди гага телефон
  • Gaga ! ! ! Мъж или Жена
  • какво казват звездите за Кристина Агилера и лейди Гага
  • всичко за лейди гага
  • прическите на лейди гага

No related posts.


Прическата.com се намира на ул. Цар Асен 36 , София, България . Мнения на 105 327 потребители Оценка: 5.9 / 10